سولفاته شدن باتری ماشین یعنی چه؟ بسیاری از مواقع پیش میآید که خودروی شما برای روشن شدن و حرکت کردن با مشکل روبهرو میشود. یا میبینید که چراغ خودروی شما به درستی روشن نمیشود. در این مواقع گاهی در هنگام بررسی باتری ماشین متوجه شورههای سفید روی سر باتری میشوید. این ماده سفید رنگ با نام سولفاته شناخته میشود که به دلیل واکنشهای شیمیایی روی سر باتری ایجاد میشود و علت مشخصی دارد. شاید این شورهها در ابتدا چندان جدی گرفته نشوند، اما میتوانند انتقال جریان برق باتری را مختل کرده و خودرو و تجهیزات برقی را با مشکلات جدی روبهرو کند.
در این مطلب از وبلاگ ایران باتری قصد داریم شما را با دلایل سولفاته شدن سر باتری ماشین آشنا کنیم. اگر دوست دارید درباره این موضوع بیشتر بدانید، اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید و عمر مفید باتری ماشین خود افزایش دهید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
سولفاته شدن یا شوره زدن باتری یعنی چه؟
زمانی که برای مدت زمان خاصی از باتری ماشین استفاده میکنید، به مرور زمان بلورهای کوچکی روی سر باتری ایجاد میشوند که با نام سولفاته یا شوره شناخته میشوند.
این سولفاته شدن در اغلب اوقات طبیعی و قابل پاک کردن است. سولفاته و یا شورههای سر باتری باعث کاهش ماده فعال آن میشوند و در طول زمان کارایی باتری خودرو را دچار اختلال میکنند. این اختلال عملکرد کلی اتومبیل را تحت تاثیر قرار میدهد.
انواع سولفات
سولفاته شدن در دو نوع وجود دارد که هر نوع با ویژگیهای خاصی بروز میکنند. سولفات سر باتری یا شوره زدن سر باتری ماشین را میتوان به دو نوع زیر تقسیم کرد:
سولفات برگشتپذیر یا نرم
زمانی که باتری خودرو به شکل مرتب و به موقع سرویس شود، بار اضافی روی آن اعمال شود، باتری به طور کامل شارژ شده و به صورت جریان تنظیم شده در حدود 200 میلیآمپر باشد، سولفات برگشتپذیر یا نرم تشکیل میشود.
سولفات دائمی یا سخت
سولفات دائمی که نوع دیگری از شوره زدن سر باتری است، در حالتی به وجود میآید که باتری برای مدت زمان طولانی در حالت شارژ اندک باقی بماند. اگر باتری به این مرحله برسد، هیچ راهی برای ترمیم و حل شدن آن موجود نیست. در این حالت به اصطلاح گفته میشود که باتری با سولفات دائمی یا سخت روبهرو شده است.
علت سولفاته شدن باطری ماشین
دلایل متعددی برای خوردگی باتری وجود دارد که هر کدام از یک منبع مشخص شروع می شوند. باتریها ترکیبی از اسید سولفوریک و آب هستند. هنگامی که گاز یا مایع خورنده از داخل باتری با فلز خارجی باتری تماس پیدا می کند، واکنش شیمیایی ایجاد میشود. به زبان ساده، این واکنش شیمیایی است که باعث خوردگی می شود.
از مهمترین علتهای این اتفاق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تولید گاز هیدروژن
در بسیاری از موارد دلیل مهم سولفاته شدن سر باتری ماشین تولید گاز هیدروژن از سوی باتری است. گاز هیدروژنی که باتری خودرو تولید میکند، واکنشهای شیمیایی خاصی را انجام میدهد. واکنش شیمیایی حاصل از گاز هیدروژن و ترکیب آن با مواد زائد باتری خودرو، جرم و رسوبات ریزی را به وجود میآورد که در نهایت به سولفاته شدن یا شوره زدن سر باتری خودرو منجر میشود.
خروج گازها و مایعات
سر باتریها جزء مهمی از سیستم الکتریکی خودرو شما هستند. آنها از فلز بسیار رسانا مانند مس ساخته شدهاند و باتری را به سیستم الکتریکی متصل میکند. متأسفانه، گاهی اوقات خروج گازها یا مایعات خورنده میتوانند با پایانه ها تماس پیدا کرده و باعث خوردگی آنها شوند.
شارژ ناقص باتری ماشین
اگر باتری وسیله نقلیه شما، به طور کامل شارژ نباشد، افزودن بیش از حد آب مقطر به آن میتواند باعث نشت مخلوط اسید به قسمت خارجی باتری شود. این اتفاق نیز میتواند باعث خوردگی شود.
محل قرارگیری دریچهها
گاهی، باتریهای بدون تعمیر نیز دارای دریچههای کوچکی هستند که اجازه خروج گاز سولفوریک اضافی را میدهد. بسته به محل قرارگیری این دریچه ها، ممکن است اجازه دهند گاز خروجی به سر باتری برخورد کرده و به خوردگی منجر شود.
شارژ بیش از حد باتری
شارژ بیش از حد باتری شما می تواند باعث گرم شدن آن شود. این گرمای اضافی باعث انبساط مایع داخل باتری شده و به مایع خورنده اجازه میدهد از سوراخهای تهویه وارد کابلهای باتری شود.
به پایان رسیدن عمر مفید باتری ماشین
عمر مفید هر باتری نهایتا ۳ الی ۴ سال است. اگر عمر باتری به سالهای پایانی خودش نزدیک شود، به مرور زمان سولفاته شده و شوره میزند.
کارکرد زیاد باطری
یکی دیگر از دلایل سولفاته شدن سر باتری خودرو کارکرد زیاد آن است. زمانی که باتری خودرو بیش از اندازه کار میکند، شروع به تولید اسید سولفوریک میکند. این اسید سولفوریک به مرور زمان رسوب و جرمهای سفید رنگی را به وجود میآورند و سولفاته شدن سر باتری خودرو را به دنبال دارد.
وجود مخلوط آب و بخار آب
وجود آب و بخار آب سپس ترکیب آنها با یکدیگر سولفاته شدن سر باتری ماشین را به دنبال دارد. بنابراین باید دقت داشته باشید که پس از هر بار شستوشوی باتری ماشین، از خشک بودن محل اتصال باتری به کابلهای مثبت و منفی مطمئن شوید.
برای جلوگیری از این اتفاق در باتری خودرو میتوانید از درپوشهای پلاستیکی مناسب سر باتری هم استفاده کنید و امکان سولفاته کردن آن را به حداقل برسانید.
شارژ ناقص
همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، ناقص بودن شارژ باتری ماشین به مروز زمان به ایجاد جرم و رسوب و شوره شدن منجر میشود. این حالت عمر مفید باتری خودرو را بسیار کاهش میدهد و علاوهبر باتری، به دیگر قطعات خودرو نیز آسیبهای جدی وارد میکند.
آسیبهای سولفاته شدن سر باتری
شوره زدن سر باتری ماشین با آسیبها و عوارضی همراه است که میتواند به سلامت خودرو و دیگر قطعات ماشین آسیب برساند. این آسیبها را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
- سولفاته شدن باتری ماشین میتواند تا حدود 50 درصد از عمر مفید و عملکرد مثبت آن بکاهد.
- با سولفاته شدن سر باتری ماشین احتمال آتش گرفتن آن و اختلال در سیستم برق خودرو هم افزایش مییابد. این اتفاق خسارات مالی و جانی زیادی را به همراه دارد.
چطور از سولفاته شدن جلوگیری کنیم؟
این موضوع که انتظار داشته باشیم باتری خودرو به طور کامل بدون رسوب باقی بماند و همیشه تمیز باشد، تقریبا غیر ممکن است. چراکه در بهترین حالت و نگهداری از باتری و سر باتری، مقدار اندکی از جرم و سولفاته در آن دیده میشود. اما با استفاده از روشهای خاصی میتوان از شدت رسوبات سر باتری خودرو کم کرد:
۱- استفاده از درپوش سر باتری
سرپوشهایی در بازار وجود دارند که برای پوشاندن کامل سر باتری ماشین به کار میروند. این درپوشها مانع از کثیف شدن باتری میشوند و جلوی نفوذ کثیفی و گردوغبار را به داخل آن میگیرند.
۲- خشک نگه داشتن باتری و سر باتری
باید به این نکته دقت کنید که همیشه باتری و سر باتری را خشک نگه دارید. خصوصا در هوای سرد یا مناطقی که رطوبت هوا بالاست، توجه به این موضوع بسیار مهم و ضروری است.
۳- استفاده از گریس در محل اتصال باتری با کابل
برخی از مهندسان مکانیک پیشنهاد میکنند که سر باتری خودرو را با گریس پوشش دهید. این کار به کاهش سطح رسوبات و سولفاته شدن آن کمک میکند.
۴- بررسی وضعیت دینام و سیستم شارژ باتری ماشین
بهتر است دینام و سیستم شارژ باتری ماشین خود را چک کنید. در صورت مشکل در دینام برای رفع مشکل اقدام کنید.
۵- خرید باتریهای باکیفیت
هر چه کیفیت باتری خودرو بالاتر باشد، عمر مفید آن هم افزایش مییابد و دیرتر یا کمتر دچار شوره و سولفاته میشود. فروشگاه اینترنتی ایران باتری در زمینه عرضه باتریهای باکیفیت و مرغوب بسیار مشهور است. بنابراین اگر قصد خرید باتری ماشین با کیفیت دارید و یا عمر مفید و سلامت باتری خودرو برای شما اهمیت دارد، میتوانید ایران باتری را انتخاب کنید.
نحوه برطرف کردن شوره باتری ماشین
اگر باتری خودرو شما دچار سولفاته و شوره شده و قصد برطرفکردن سولفاتهای تشکیل شده را دارید، میتوانید روشهای زیر را به کار بگیرید:
۱- ابتدا همه اتصالات باتری را از آن جدا کنید. اول قطب منفی را بازکنید و سپس قطب مثبت.
۲- دقت داشته باشید که هیچ نوع شی فلزی با بدنه باتری برخورد نداشته باشد.
۳- هنگام تمیز کردن هر قطب سر باتری، از وجود درپوش روی قطب دیگر آن مطمئن شوید
۴- برای تمیز کردن رسوبات سولفاته از محلول آب و جوش شیرین استفاده کنید.
۵- از نوشابه هم برای نرم کردن وشستن سولفات باتری میتوانید استفاده کنید. در صورت استفاده از نوشابه باتری را بیرون از کاپوت بشویید و پس از اتمام باتری را خشک کنید.
۵- به کمک یک مسواک یا فرچه فلزی، شروع به سابیدن سولفاته و شورهها کنید.
۶- پس از پاک کردن شورهها، سر باتری تمیز را به روغن گریس آغشته کنید. زیرا این کار تا حد زیادی از سولفاته شدن سر باتری جلوگیری میکند.
۷- مراقب باشید که طی عملیات شستوشو، به هیچ عنوان آب وارد باتری ماشین نشود.
۸- مجددا اتصالات باتری را برقرار کنید. اول قطب مثبت بعد قطب منفی باتری را ببندید.
مطالعه بیشتر: تعمیر باتری ماشین: راهنمای احیا و تعمیر باطری ماشین
سوالات متداول:
سولفاته سر باتری چیست؟
به تشکیل رسوبهای سفید و رنگی روی سر باتری خودرو و محل اتصال باتری ماشین و کابل اتصال در اصطلاح سولفاته یا شوره گفته میشود.
چرا سر باتری ماشین شوره میزند؟
باقی ماندن باتری به مدت طولانی در حالت شارژ کم باعث شوره زدن سر باتری میشود. تولید گاز هیدروژن توسط باتری و یا وجود آب و بخار آب (رطوبت) هم باعث این اتفاق میشود.
چه راههایی برای جلوگیری از سولفاته شدن در قسمت سر باتری وجود دارد؟
استفاده از درپوش پلاستیکی سر باتری، آغشته کردن سر باتری به روغن گریس، خشک نگهداشتن باتری و سر باتری.
کلام آخر
هرگز نباید سولفاته کردن یا شوره زدن باتری ماشیم را نادیده گرفت. با تمیزکردن و خشک نگه داشتن سرباتری ماشین میتوانید از شوره زدن باتری ماشین جلوگیری کنید. بنابراین اگر خودتان نمیتوانید مشکل سولفاته کردن سر باتری را حل کنید، این کار را به ما بسپارید!
در ایران باتری ما می توانیم تمام نیازهای سیستم برقی شما را برطرف کنیم. تکنسینهای با تجربه و متخصص ما میتوانند در زمینه تعمیر سولفاته کردن باتری خودرو یا تعویض باتری ماشین به خوبی به شما کمک کنند. بنابراین میتوانید با کمک گرفتن از متخصصان ایران باتری، باتری کهنه شده را تعویض کرده و هرگونه مشکل دیگر در سیستم الکتریکی خودرو را که ممکن است با آن مواجه شوید برطرف کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات خرید باتری ماشین به همراه ارسال و نصب رایگان همین امروز با ما تماس بگیرید!